Will not idle - NoPistons -Mazda Rx7 & Rx8 Rotary Forum
NoPistons -Mazda Rx7 & Rx8 Rotary Forum


2nd Generation Specific 1986-1992 Discussion

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-04-2007, 11:10 AM   #1  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Ft. Sill, OK
Posts: 74
Default

I just brought home my 91 na, last night. Previous owner said it has a new engine, but he couldn't get it to start, after the install. I personally, don't fully believe him.



After about 10 minutes of coaxing, with a brand-new battery in place, I've discovered that the engine only runs, if I keep the tach above 3K. Anything below that, and she sputters and dies. Engine seems to be very strong, from the sound of things... especially at the redline.

No coolant in the oil... no oil in the coolant... exhaust gasses smell fine for a car that's been sitting for three or four months. Lots of smoke, at first... but it's getting better, the more I run it.



I'm guessing it's an electrical problem... either the MAF, or the TPS. Either one is an easy fix, but I don't want to fix something that might not be broke. Perhaps even a bad ground. What do you guys think?



Does anyone else on NoPistons live near Ft. Sill, OK? There's beer in the fridge, and my wife is an excellent cook.

For now... it's SuperBowl Sunday, and my Bears are gonna win this one... so, not much with the 7 is getting done, today. Happy Game Day, all... hope to hear back, soon.



-J
TheRonin is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 11:15 AM   #2  
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Wayne NJ
Posts: 1,440
Default

basic **** will be search for vacume leaks adjust the tps, and set the timing after doing all the above then read through this thread for other thing that cause no idle http://www.rx7club.com/showthread.php?t=617450
jwteknix is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 11:51 AM   #3  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,838
Default

id start with the timing and vacuum leaks.



you wont be able to exactly zero the timing, but you can get it close while cranking it, thats how jw's motor was lol.



kevin.
teknics is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 01:43 PM   #4  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Ft. Sill, OK
Posts: 74
Default

thanks for the quick replies.... I still need to know how many members are near my area. No sense in being part of an RX-7 club, if there's nobody to meet up with, and talk shop.



I'll try these little troubleshoots, and see what happens. I hope I don't need to take it in to a shop... most places know precisely dick about rotaries. I'm not trusting my new baby to a boinger-head.
TheRonin is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 01:48 PM   #5  
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Wayne NJ
Posts: 1,440
Default

thats the point of these forums technical support and im sure there is sombody around to help you out just look though your areas section good luck on your car and its really not hard to work on these yourself any info u need will be on here
jwteknix is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 02:41 PM   #6  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,838
Default

youre in oklahoma? theres a bunch of guys from that area on these forums, look for info about the oklahoma state rotary BBQ...or something like that.



kevin.
teknics is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 03:20 PM   #7  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Ft. Sill, OK
Posts: 74
Default

ok..... I'm still calm, because I only paid 1000$ for a fairly clean 91....

But, why is my engine spraying a shitload of coolant, from just in front of the trans?

This started happening when I was trying to adjust the idle.



Coolant was topped off, oil level was fine...

Now, the temp guage won't work, and my oil pressure is over 110. Everything looked fine, a couple hours ago, and I haven't done anything stupid, like rev it too high, for too long.



If I'm fucked, it's no big deal... I can get a new shortblock for cheap. It'll be a pain in the ***... but it's not a huge issue, since I'm going JSpec, soon, anyway.

I think I need to have a talk with the guy who supposedly installed the new engine... cuz, I'm starting to really think that never happened, now.



70K miles on the clock... great Wankel's Ghost.... I don't get it.
TheRonin is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 03:26 PM   #8  
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Wayne NJ
Posts: 1,440
Default

is this an n/a? at 70k you should still have the original motor in there running stong if theres a reman the previous owner had to **** something up
jwteknix is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 03:30 PM   #9  
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2003
Location: Ft. Sill, OK
Posts: 74
Default

Previous owner swears it's a new engine... he inherited the car from his older brother, or uncle... I forget which.

The NA's should be good until about 200K, if they aren't abused, right? I was worried about that, too, when he told me it had a new engine



I'm hoping it's just the heater hose.... no white smoke from the exhaust....

I'm confused... I've never had this happen to me, but I've heard of it, before.
TheRonin is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2007, 03:36 PM   #10  
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Wayne NJ
Posts: 1,440
Default

you should be good there are 2 coolant hoses on the firwall the run to the heater core check them for leaks
jwteknix is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
car will not idle or rev past 3500rpm SchrammBamm 2nd Generation Specific 41 03-06-2012 03:16 PM
faint idle-------> NO idle-------faint idle Dev 2nd Generation Specific 5 05-29-2006 04:57 PM
FD - Faulty idle control valve causing 2500rpm idle and hunting? Welsh Dan 3rd Generation Specific 3 12-17-2005 11:45 AM
car will not idle it just stalls out chrisw80 2nd Generation Specific 4 12-09-2005 09:54 AM
Crap Idle At "p", Idle Fine In "d"? Booztd 3 3rd Generation Specific 1 08-01-2005 07:16 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 09:52 AM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.