S4 FC strange starting and running issues. - NoPistons -Mazda Rx7 & Rx8 Rotary Forum

2nd Generation Specific 1986-1992 Discussion

S4 FC strange starting and running issues.

Reply

 
 
 
Old 09-22-2012, 06:14 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: pdx
Posts: 3
Default S4 FC strange starting and running issues.

Hey guys, I have an 87 S4 NA 5spd Rx7, and I'm having some trouble.
The Engine was rebuilt at most 10K miles ago. The car is having two troubles since. It is very hard to start, If I let it sit more than a week, It will not start again without going through 2 or 3 batteries worth of starting, and this time, it will not start at all. When it does start, it seems to run flawlessly. But The second issue I am having is that at random the car will die in mid drive. All of the accessories will still be working, but no throttle response at all. I am able to simply take it out of gear, put it back in and drop the clutch, bump starting it, or take it out of gear and turn the key, and it will start back up again.

Since I discovered the problems I have replaced the fuel pump, the fuel filter in tank and in line. I have had the injectors cleaned and rebuilt. I have replaced the spark plugs and wires and have tested for spark. I replaced the air filter, and done my best to make sure all the vacuum hoses are in the right spot. I have also replaced, for separate issues, the Crank angle sensor the TPS and the alternator.

At first I thought flooding was my issue, but I have gone through de-flooding procedures many times, with no help. and have even installed a fuel cut switch to make sure I am not flooding. I am at my wits ends with this, and any help would be greatly appreciated.
james112 is offline  
Reply With Quote
Old 09-23-2012, 03:23 AM
  #2  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Vancouver, BC
Posts: 173
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

Sounds like voltage and wiring issues, check both the alternator and the battery for current voltage first, if both are fine, then it's either the battery cable, the alternator wire, or the grounds.

Something is eating up your voltage juice, what does the voltage meter read when you have the car running?
rx_214 is offline  
Reply With Quote
Old 09-23-2012, 10:37 AM
  #3  
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: VA
Posts: 2,533
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

I'd suggest checking voltage at the fuel pump. Many recommend a re-wire of the fuel pump simply due to age. And check the grounds, as noted.
1988RedT2 is offline  
Reply With Quote
Old 09-25-2012, 04:42 AM
  #4  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: pdx
Posts: 3
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

Voltage is good on Battery, alternator and at the fuel pump. Volt meter reads 14 volts. I'm not sure it is a voltage problem here. I have used multiple batteries with the same results. I have also cleaned up all of the grounds as per Proper RX-7 Grounding Procedures. One thing I have noticed though, when trying to start, once a battery appears to be completely dead, I can take it out, put it in my Supra, and it has enough juice to easily fire up.
james112 is offline  
Reply With Quote
Old 09-25-2012, 03:28 PM
  #5  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Vancouver, BC
Posts: 173
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

Then it may either be the starter or the distributor... either of those could be one of the culprit here.

Dying half way???
Considering that you have replaced so many things, I don't see how exactly that could still be happening... then again, I'm no expert.

What about the fuses? Have you checked those?
rx_214 is offline  
Reply With Quote
Old 09-27-2012, 06:43 AM
  #6  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: pdx
Posts: 3
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

I have replaced the Starter and the Crank angle sensor(distributor). I have checked all the fuses, they are good.
james112 is offline  
Reply With Quote
Old 09-27-2012, 12:58 PM
  #7  
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Vancouver, BC
Posts: 173
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

I'm out of ideas as to what the possible cause would be.... I don't want to keep on shooting out stuff to check and wasting your time.

Anyone else?
rx_214 is offline  
Reply With Quote
Old 12-30-2012, 09:41 PM
  #8  
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Delaware
Posts: 41
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

It's ur water temp sensor. It's hidden behind ur water pump, so buy gaskets. Fix this and it will start easy every time
ghost1000 is offline  
Reply With Quote
Old 01-06-2013, 02:02 PM
  #9  
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Smiths Falls,Ontario
Posts: 38
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

Originally Posted by ghost1000 View Post
It's ur water temp sensor. It's hidden behind ur water pump, so buy gaskets. Fix this and it will start easy every time
You don't need any gaskets to replace a water thermo sensor!
Take the Connector off it,Unscrew it,and quickly put the new one on.
it's green,at the back of the water pump,
That is,IF that is the problem.
misterstyx69 is offline  
Reply With Quote
Old 01-30-2013, 11:22 AM
  #10  
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Central, VA
Posts: 51
Default Re: S4 FC strange starting and running issues.

Try this as it solved a sinilar problem I was having. If you have spark plug wires that are touching, you could be experiencig arcing. Make sure no spark plug wires touch. Reroute them if necessary. Then, at some point yopu probably ought to replace the spark plug wires. Use an 8-8.5 mm plug wire that is well shielded.
Chuck is offline  
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
NavyFD3S
3rd Generation Specific
12
12-04-2012 12:02 AM
rx7man629
2nd Generation Specific
4
07-08-2005 08:38 PM
Seppuku
2nd Generation Specific
9
12-08-2003 09:38 PM
ryosuke_fc
Rotary Engine Building, Porting & Swaps
26
10-14-2003 10:11 PM
amp
2nd Generation Specific
11
02-26-2003 12:06 AM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Thread Tools
Search this Thread