2nd Generation Specific 1986-1992 Discussion

car will not idle or rev past 3500rpm

Old 05-28-2011, 08:04 PM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Location: 425
Posts: 22
Default

i recently purchased a 89 rx7 gtu from a family friend. the car has 70k miles on it and is in great shap in and out. however the car did sit for 5 years undriven. so there are a lot of rusty bolts under the hood. all hoses and belts are in good shape, i just put a brand new alternator in it and a fresh battery. Now the issue im having is when the car cold starts it revs to about 3 grand which i read is normal, but when the idle drop it wont stop and will eventually die if i do not hit the throttle. now if i drive it right after i start it it will drive, feels like its not getting all its power and will not rev past roughly 3500 rpms in gear. BUT out of gear sometimes i can rev it to redline and other times i will fuel cut. im not sure if it has power loss or not, im comming from driving a well built 240 so i had no idea what to expect. does anyone have any idea what could be going on? everything is all stok 100% i will appriciate any imput given thankyou!
SchrammBamm is offline  
Old 05-28-2011, 08:18 PM
  #2  
Junior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Wilmington, NC
Posts: 4
Default

If you haven't already, your entire fuel system from tank to injectors will need to be flushed. That includes tank dunk, possibly new pump, filters, injector flush ETC. It's better to be thorough and do it all properly to avoid hassle of tracking down a clogged or failed component later.
RedFrame is offline  
Old 05-28-2011, 08:38 PM
  #3  
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Overland Park, KS
Posts: 39
Default

What he said; when mine had that problem all I had left to do was up the fuel pressure a little bit (bigger injectors) and then just floor it for a while; burnt out a lot of gas, but it cleared up the smoke and got my revs responding properly.
PistonExGirlfriend is offline  
Old 05-28-2011, 08:51 PM
  #4  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Location: 425
Posts: 22
Default

im trying to figure out the best wat to go about this, where to start....
SchrammBamm is offline  
Old 05-28-2011, 08:54 PM
  #5  
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: NY
Posts: 170
Default

Since it's been sitting for a while try putting a can of seafoam through the gas. You can buy it at autozone. It actually is supposed to clean out injectors and your engine and can also clean out carbs. It provides lubrication too and stabilizes gas. It works real well for me so I think you should try it.
blandry23 is offline  
Old 05-28-2011, 10:42 PM
  #6  
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: uranus WA australia
Posts: 59
Default

degrease the connections around the EOMP and at the pump/ feedback sensor



the intermitant rev cut is typical of EOMP fault limp mode on s5 ( a CEL light code checker will confirm )

,, and on s4 cars it is usually related to bad earthing and sometimes fuel pump 2 speed circuit
bumpstart is offline  
Old 06-01-2011, 12:26 AM
  #7  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Location: 425
Posts: 22
Default

so far i have:



changed oil and filter



changed spark plugs and wires



changed fuel filter



changed air filter



replaced alternator



all new belts



new battery



i have no idea what "EOMP" is if someone could let me know that would be great, so far no luck as far as holding idle, also still has no power and seems to fuel cut under load at about 3500rpm. at idol i can rev to whatever tho just have to keep the foot on the gas pedal to prevent it dying, its only under load when it fuel cuts. i think the next step is to:



drop gas tank and clean out



blow out fuel lines



check fuel pump filter and quality of entire pump



pull injectors and inspect / soak in gas? to clean... if someone has a better idea on what to do with injectors please lmk



check fuel rail



if anyone has any other idea on what else to do please let me know.
SchrammBamm is offline  
Old 06-01-2011, 05:54 AM
  #8  
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: uranus WA australia
Posts: 59
Default

Electric Oil Metering Pump,,, if it aint plugged in ,, or its faulty

,, your car WILL **** itself a few minutes into every drive and will then NOT allow boost or revs beyond 3.5-4K
bumpstart is offline  
Old 06-01-2011, 02:43 PM
  #9  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2011
Location: 425
Posts: 22
Default

thanks
SchrammBamm is offline  
Old 06-01-2011, 08:51 PM
  #10  
Senior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Folsom, CA
Posts: 737
Default

just double check grounds and tps just to get those off your list of things to check
RicerJ is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: car will not idle or rev past 3500rpm


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.